Het Bouwen van een Sterk Merk: 5 Cruciale Stappen voor Succes

Veel mensen praten erover. Weinigen begrijpen het echt. Toch wil iedereen het. We hebben het over het hebben van een merk, maar wat is een sterk merk precies?

Wat Maakt een Sterk Merk?

Vaak wordt een merk geassocieerd met een logo of kleurstelling, maar er is meer aan de hand. Wat een merk echt is, gaat veel dieper dan uiterlijke kenmerken. Het is het onderbuikgevoel dat jouw klanten hebben over jouw bedrijf. Het is de emotionele connectie die ze voelen wanneer ze aan jouw merk denken. Kernwaarden, marktpositie en andere elementen zijn inderdaad belangrijk, maar ze fungeren als tools om de richting van dat onderbuikgevoel te beĆÆnvloeden.

Stap 1: De Filosofie Achter Jouw Merk

Net zoals een gebouw een sterk fundament nodig heeft, heeft ook jouw merk dit nodig. Een sterk en goed doordacht fundament zorgt ervoor dat alles wat erop gebouwd wordt even stevig is. Dit fundament is jouw merkfilosofie. Het gaat verder dan een simpele missie; het gaat om waarom jouw merk bestaat. Stel jezelf diepere vragen om tot een nog doordachtere en diepere filosofie te komen. Dit zijn een aantal voorbeelden:

  • Waarom bestaat je merk?
  • Is er een boeiend verhaal achter het merk?
  • Kun je een behoefte identificeren die jouw merk uniek kan vervullen?
  • Hoe kan jouw merk experimenteren en groeien in de toekomst?

Een sterke filosofie verbindt jouw team en creĆ«ert een gevoel van missie, vergelijkbaar met het succes van merken als Tony’s Chocolonely en NVM.

Stap 2: Definieer de Persoonlijkheid van Jouw Merk

Net zoals mensen zaken doen met mensen die ze mogen, doen ze zaken met merken waarmee ze een emotionele connectie voelen. Jouw merkpersoonlijkheid is cruciaal voor dit proces. Het gaat erom een emotionele band te creƫren die authentiek en transparant is. Overweeg om een merkpersonage te gebruiken om deze band te versterken en loyaliteit op te bouwen.

Een duidelijk merkpersonage bouwt loyaliteit op, een van de grootste verschillen tussen succesvolle en minder succesvolle makelaardijen. Hun makelaarsmerk is gebaseerd op de eigenaar of het team en straalt authenticiteit en transparantie uit. Het is uiteindelijk people’s business.

Het opstellen van een lijst met adjectieven die het karakter van je merk weergeven, helpt om je merk als persoon voor te stellen.

Ik heb een speciale gratis merk persoonlijkheidstest gemaakt, die je kunt invullen om te ontdekken welke merkpersoonlijkheid bij jouw merk past. Ook ontvang je voorbeelden van andere bedrijven met deze persoonlijkheid.

Stap 3: Identificeer Jouw Unieke Verschilpunt

Je hoeft niet beter te zijn dan de concurrentie; je moet gewoon anders zijn op een manier die waarde toevoegt voor jouw klanten. Identificeer jouw unieke verschilpunt door jouw diensten te vergelijken met die van concurrenten. Waar overlapt het, waar zijn er unieke kwaliteiten? Deze verschillen zijn jouw sleutel tot het onderscheiden van jouw merk.

Vergelijk nu de kenmerken en attributen van jouw merk met die van je concurrenten. Noteer waar je overlapt in een venn diagram, waar je concurrenten unieke kwaliteiten hebben en waar jij je onderscheidt. Waar je je onderscheidt, zijn de unieke verschilpunten voor jouw merk. Belicht dit punt of punten in jouw merkuitingen, zo kunnen jouw klanten snel zien hoe jij verschilt van je concurrentie.

Verschilpunten van een sterk merk

Stap 4: Richt Je Op Jouw Ideale Klant

Effectieve merkcommunicatie richt zich niet op iedereen, maar op een specifieke markt. Definieer jouw ideale klant door demografische gegevens te combineren met persoonlijkheid, waarden en activiteiten. Dit helpt je om jouw merkcommunicatie te richten op de mensen die het meest relevant zijn.

Dit is een snelle en makkelijke manier om tot een ideale klant te komen.

  1. Specificeer 6 klanten waarmee je hebt gewerkt in het verleden of waarmee je zou willen werken in de toekomst. Denk na over hoe ze vertegenwoordigd zijn in de volgende categorieƫn: geslacht, leeftijd, locatie, etniciteit, inkomen, opleidingsniveau, mobiliteit, eigenwoningbezit, burgerlijke staat en kinderen.

  2. Maak van deze 6 demografieƫn nu 3 demografieƫn door paren van 2 samen te voegen. Laat eigenschappen die je minder aanspreken achterwege. Als je liever met jonge mensen werkt, haal dan de demografieƫn met een hogere leeftijd eruit.

  3. Voeg als laatste deze 3 demografieƫn nog een keer samen om uit te komen bij 1 demografie voor je ideale klant.

Natuurlijk is niet iedereen in deze demografie gelijk, dus het is belangrijk om rekening te houden met kenmerken zoals persoonlijkheid, waarden en activiteiten om je focus verder te verfijnen.

Stap 5: Creƫer een Krachtig Positioneringsstatement

Een positioneringsstatement vat jouw merk samen en benadrukt de voordelen die het biedt voor de klant. Gebruik het volgende format: “Voor (doelgroep) is ons product de (categorie) die (voordelen) biedt, omdat (redenen/geloofwaardigheid).”

Deze statement helpt je om je dienst te beschouwen als een waardevolle oplossing voor een probleem. Zoals het voorbeeld van Provadie illustreert, biedt het een heldere beschrijving van je merk en zijn voordelen voor de doelgroep.

Door deze stappen te volgen, kun je een sterk en herkenbaar merk opbouwen dat zich onderscheidt in de markt. Het draait allemaal om het begrijpen van jouw merk op een diep niveau en het communiceren van die kern aan jouw doelgroep.